Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Οι 7 Φορείς και ο Αμυράς


Αθήνα, 19-08-2021

Αγαπητέ κ. Αμυρά,

Εν όψει της συνάντησής μας αλλά και αναμένοντας να βγει κάποια απόφαση από το Υπουργείο σας σχετικά με τη θήρα λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών, που σε κάποιες περιοχές εξακολουθούν να καίνε, και σε συνέχεια της πρότασης για απαγόρευση θήρας που σας είχαμε στείλει προ ημερών, σας αποστέλλουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας.

Όταν δημιουργούνται μεγάλες καμένες εκτάσεις, δημιουργούνται προβλήματα για την πανίδα. Ένα από αυτό είναι η μετακίνηση των ζώων για εύρεση τροφής, νερού και καταφυγίου. Σε αυτές τις μετακινήσεις ενδέχεται να πλησιάσουν και κατοικημένες περιοχές και να δημιουργηθούν άλλα επιπλέον προβλήματα για την ασφάλεια και υγεία των πολιτών αλλά και την ασφάλεια των ίδιων των ζώων.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε:

1. Αναβολή της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου για 1 Οκτώβρη (01/10), για όποιες περιοχές θα επιτρέπεται το κυνήγι, για να δοθεί χρόνος στα ζώα να βρουν καταφύγιο και να προσαρμοστούν σε αυτό ώστε να μη προσφεύγουν σε κατοικημένες περιοχές λόγω όχλησης από το κυνήγι ή για να μπορέσουν να μεταναστεύσουν χωρίς όχληση λόγω κυνηγετικής δραστηριότητας, μιας και πολλά από αυτά θα είναι ήδη εξαντλημένα λόγω δυσκολίας εύρεσης τόπου για ξεκούραση εξαιτίας των εκτεταμένων καμένων περιοχών, γεγονός που τα αναγκάζει να σπαταλήσουν πολλή περισσότερη ενέργεια και η όχληση από το κυνήγι ακόμη και σε μη θηρεύσιμα θα είναι καταστροφική για το μεταναστευτικό τους ταξίδι.
2. Απαγόρευση θήρας στις καμένες περιοχές για 5 χρόνιαώστε να δοθεί χρόνος στη φύση να επανέλθει.
3. Απαγόρευση θήρας 30 χλμ (ενδεικτική απόσταση) από τις καμένες περιοχέςΕιδικά τα μεγάλα θηλαστικά αγριόχοιροι, τσακάλια, λύκοι, κ.α., μεταφέρονται για αρκετά χλμ για εύρεση τροφής και για να βρουν καταφύγιο. Η ενδεικτική απόσταση για 30 χλμ από τις καμένες περιοχές να βασίζεται σε οριοθετημένες περιοχές (π.χ. από δρόμους), ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από όλους (κυνηγούς, δασικούς υπαλλήλους, θηροφύλακες).
4. Πλήρης απαγόρευση θήρας στους Νομούς Εύβοιας και ΑττικήςΜε βάση το παραπάνω (3.) και λόγω της μεγάλης καταστροφής οικοτόπων στην Εύβοια και την Αττική δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την απαγόρευση σε όλο το Νομό Εύβοιας και όλο το Νομό Αττικής ώστε η άγρια ζωή να μπορεί να βρει τροφή, νερό και περιοχές καταφυγίου χωρίς καμία όχληση από το κυνήγι.
5. Έλεγχος της μετακίνησης των κυνηγώνΜε βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι απαραίτητος και αναγκαίος ο σχεδιασμός για αποφυγή πίεσης του υγιούς οικοσυστήματος από τους μετακινούμενους από τις καμένες περιοχές κυνηγούς προς τις μη καμένες για εύρεση θήρας ώστε να μην υπάρξει όχληση στην άγρια πανίδα που έχει μετακινηθεί από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Ευελπιστώντας ότι τα κριτήριά σας εξακολουθούν να είναι η προστασία της φύσης και της άγριας πανίδας αναμένουμε τις κινήσεις του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων βδομάδων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ
ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ