Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ιταλία : Στην τελευταία κατoικία μαζί με το αγαπημένο οικόσιτο *



Η δυνατότητα ενταφιασμού των οικόσιτων στον ίδιο χώρο με τον ιδιοκτήτη θεσμοθετείται, με την πάροδο του χρόνου, σε ολοένα περισσότερες Περιφέρειες και Δήμους της Ιταλίας.

Μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο της Λομβαρδίας που προχώρησε στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας αυτού του τύπου εδώ και 3 χρόνια, τη σειρά πήραν οι Δήμοι της Περιφέρειας της Απούλιας, στον ιταλικό νότο. Πρώτος προχώρησε στη μεταρρύθμιση ο Δήμος του Μινερβίνο ο οποίος, μόλις προχθές, θεσμοθέτησε τη δυνατότητα ταφής του αγαπημένου συντρόφου της ζωής - σκύλου, γάτας, άλογου, ή άλλου οικόσιτου - στο πλάι του ιδιοκτήτη. Η θεσμοθέτηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια πολυάριθμων, πιεστικών, αιτημάτων από μέρους ανθρώπων που δεν επιθυμούν να αποχωριστούν τον φίλο τους ακόμη και μετά το θάνατο. Για την πραγματοποίηση της απόφασης η Δημοτική Αρχή ενέκρινε το σχέδιο επέκτασης του τοπικού νεκροταφείου έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τη ταφή των αγαπημένων κατοικιδίων.

Οι πρωτοβουλίες στο πεδίο της ευζωίας και των δικαιωμάτων των ζώων πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς στην γειτονική χώρα. Μεταξύ τους :
- Τον Δεκέμβριο 2018 η Περιφέρεια του Λάτσιο θεσμοθέτησε τη δυνατότητα επίσκεψης των αγαπημένων ζώων συντροφιάς στους ιδιοκτήτες τους σε κατάσταση νοσηλείας.
- Τον Απρίλιο 2018 η Περιφέρεια του Βένετο θεσμοθέτησε τη δυνατότητα ταφής των οικόσιτων στον κήπο της κατοικίας του ιδιοκτήτη, σε ιδιόκτητο χώρο ή στα ειδικά διαμορφωμένα νεκροταφεία. Μοναδική προϋπόθεση η έκδοση πιστοποιητικού θανάτου από κτηνίατρο και η καύση ή και η διαμόρφωση του χώρου ταφής σε κατάλληλα προστατευμένο χώρο.
- Τον Ιανουάριο 2019 η Περιφέρεια της Ούμβριας εισήλθε στο μητρώο των Περιφερειών «pet friendly» θεσμοθετώντας τις δωρεάν κτηνιατρικές υπηρεσίες σε άτομα χαμηλού εισοδήματος, ή ΑμεΑ, που υιοθετούν ένα αδέσποτο.

* Από : www.lifegate.it

#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.