Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

8 Απριλίου : Je suis Rom(à) !

«Την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά γιορτάζουμε τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης μας.
Γιορτάζουμε την πολυμορφία, τη γλώσσα, τις τέχνες και τον πολιτισμό τους, καθώς και τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Διαπιστώνουμε ενθαρρυντικές εξελίξεις σε αρκετά κράτη μέλη και χώρες της διεύρυνσης, που αντιμετωπίζουν ενεργά τον αντιτσιγγανισμό και καταπολεμούν τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά.

Ωστόσο, η πρόοδος είναι πολύ αργή και πολύ μικρή. Πάρα πολλοί Ρομά εξακολουθούν να μην έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη ή τη στέγαση.

Πρέπει να συνεργαστούμε σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, και πάντα μαζί με τους Ρομά, για να επιτύχουμε πραγματική ισότητα στην καθημερινή τους ζωή.

Φέτος, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο έργο EQUIROM για την καταπολέμηση των στερεοτύπων σχετικά με τους Ρομά στα μέσα ενημέρωσης. Θέλουμε να διαμορφώσουμε θετικά αφηγήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τους νέους Ρομά, και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό όσον αφορά τον πολιτισμό των Ρομά και την ιστορία τους, μεταξύ άλλων και για το Ολοκαύτωμα των Ρομά.

Καλούμε τις χώρες της ΕΕ και της διεύρυνσης να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο για τους Ρομά και να εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού και των στερεοτύπων κατά των Ρομά. Μαζί, πρέπει να οικοδομήσουμε μια κουλτούρα στήριξης και ένταξης και να τιμήσουμε τη συμβολή των Ρομά στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά μας».


Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας Ευρωπαικής Επιτροπής,  Χέλενα Ντάλι, επίτροπος Ισότητας και Όλιβερ Βάρχεϊ, επίτροπος Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση



«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.