Για την Περιφέρεια της Κοινωνίας των Πολιτών, Για την περιφερειακότητα και τον περιφερισμό, Για τις πολιτικές της αειφορίας και της «Οικολογικής Μετάβασης» σε μία κοινωνία της βιώσιμης ευημερίας, Της συμμετοχικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας του διαδικτύου, Της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, Της προστασίας και της ανάδειξης του φυσικού κεφαλαίου, Της αγρο-οικολογίας, Της διαχείρισης των υδατικών πόρων, Της οικο-κίνησης, Της συνειδητοποίησης της αξίας του εδάφους και της αναγέννησης των οικιστικών συνόλων, Της οικολογικής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, Των περιβαλλοντικών ελέγχων, Των οικολογικών δικτύων, Της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, Της πραγματικής οικονομίας, κυκλικής, κοινωνικής και συνδεδεμένης με τις χωρικές και τοπικές ρίζες του παραγωγικού συστήματος, της μεταστροφής του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και της μικρής παραγωγικής αλυσίδας, οριοθετούμενης στο πεδίο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αναγκών, Της διάχυσης των πολιτικών της «Οικολογικής Μετάβασης» σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της πολιτικής της διακυβέρνησης, Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Εάν ήταν σοβαροί…

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς και τα «παρατράγουδα» της

1. Εάν ήταν σοβαροί, θα είχαν οργανώσει την Διεθνή Διάσκεψη εκεί που η θάλασσα δηλητηριάζεται και ο κόσμος της καταστρέφεται, στον περίγυρο του κόλπου της Ελευσίνας, σε ένα από τα σημεία από την Πειραϊκή έως το Πέραμα, μπροστά στον κόλπο της Ιτέας, ή με ανοικτό ορίζοντα το βούρκο του λιμανιού της Σύρου.
2. Εάν ήταν σοβαροί, θα είχαν ήδη θέσει σε ισχύ ένα ειλικρινές Θαλάσσιο Χωροταξικό, φτιαγμένο από την σκοπιά της Οικολογίας της Θάλασσας, της οικολογίας της νησιωτικής πολιτικής και της προστασίας παράκτιων και μη παράκτιων μετώπων.
3. Εάν ήταν σοβαροί, το ειλικρινές Θαλάσσιο Χωροταξικό θα προέβλεπε :
α. Την εγκατάλειψη κάθε ιδέας εξόρυξης υδρογονανθράκων στον εύθραυστο γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου Οικοσυστήματος, οικοκτόνου από κάθε άποψη και από κάθε οπτική γωνία.
β. Την απόρριψη της όποιας πρόθεσης καταστροφικής αλλοίωσης του εύθραυστου Αιγαίου Οικοσυστήματος με τα βιομηχανικά αιολικά offshore, με τις καλωδιώσεις και τα συνοδά τους έργα, όταν η ενεργειακή εξοικονόμηση αποτελεί πρακτική ουσιαστικά ανύπαρκτη, η θερμομονωτική προστασία του κτιριακού δυναμικού ούτε καν συζητιέται και όταν δεν υπάρχουν κίνητρα και υποχρεώσεις για την αυτοπαραγωγή ενέργειας από όλους και για όλους.
γ. Την άμεση απόσυρση του οικοκτόνου νόμου περί ιχθυοκαλλιεργειών, μοναδικού σε όλη την Ευρώπη που επιτρέπει την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών μόλις 50 μέτρα από αιγιαλούς και παραλίες.
δ. Την άμεση απόρριψη κάθε ιδέας καταστροφής της θάλασσας και των παράκτιων μετώπων της με περισσότερα από 300.000 στρέμματα εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας σε όλη τη χώρα.
ε. Την συγκρότηση Θαλάσσιων Πάρκων αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο της χάραξης μιας γνήσια νησιωτικής πολιτικής, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Περιφερειών το 2020 και το 2022.
4. Εάν ήταν σοβαροί, θα συνόδευαν την θεσμοθέτηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού με τη συγκρότηση ένα σύγχρονου Σώματος διασφάλισης του νόμου της θάλασσας, με διάχυτη παρουσία ανά την επικράτεια και με την αυστηρή οριοθέτηση του τι, του που και του πως της αλιευτικής δραστηριότητας.
5. Εάν ήταν σοβαροί θα συνειδητοποιούσαν ότι όλα όσα διακήρυξαν και όλα όσα υποσχέθηκαν, το διήμερο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, είναι στον αντίποδα των πολιτικών επιλογών τους και της σκληρής πραγματικότητας της καθημερινής εφαρμογής τους : Σε ποια ανθεκτικότητα και ποια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφέρονται όταν καταστρέφουν συστηματικά το πολύτιμο φυσικό μας κεφάλαιο, είτε μέσω της οχετοποίησης ποταμών και ρεμάτων, είτε με την κακοποίηση των υγροτόπων, είτε με την άκριτη υιοθέτηση τρομακτικών εκτάσεων βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας, είτε μέσω της διάχυτης κακοποίησης των θαλασσών και των παράκτιων μετώπων ;


Εάν ήταν τέλος σοβαροί δεν θα διαχειρίζονταν την ειρηνική μας διαδήλωση υπέρ της σωτηρίας των θαλασσών με τον ασυνάρτητο, αυθαίρετο και επικίνδυνο τρόπο με τον οποία την διαχειρίστηκαν.
1. Η ανακοίνωση της ειρηνική μας διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης 13 ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της και είχε σταλεί με την μορφή δελτίου τύπου σε περισσότερα από 1700 ΜΜΕ. Παρά ταύτα, η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ - λίγες ώρες πριν να πραγματοποιηθεί - βασιζόταν μεν σε πιστή αντιγραφή του κειμένου μας (sic !!!), αλλά την απαγόρευε διότι δεν είχε γνωστοποιηθεί στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα (sic !!!).
2. Για την απαγόρευση της ειρηνικής μας διαδήλωσης επιστρατεύτηκε ο ν.4703/2020 της περιόδου της πανδημίας, που προβλέπει ότι, για τις δημόσιες συναθροίσεις, ο οργανωτής υποχρεούται να ενημερώνει την ΕΛΑΣ για τα ακριβή χαρακτηριστικά τους - σκοπός, μέρος, χρόνος κλπ. Οι λοιπές συναθροίσεις θεωρούνται αυθόρμητες και μπορούν να απαγορεύονται ή να διαλύονται όταν διαφαίνονται «κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Την ειρηνική μας διαδήλωση σε ποια κατηγορία την κατέταξαν δεδομένων των μέτρων που πήραν ;
3. Η αστυνομία απαγόρευε μεν την ειρηνική μας διαδήλωση, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της - ημέρα, ώρα, τόπος, συμμετέχουσες συλλογικότητες - αλλά απαγόρευε και κάθε ΣΥΝΑΦΗ διαδήλωση στον ίδιο τόπο και την επόμενη ημέρα. Αν διαδήλωναν την επομένη, στον ίδιο τόπο, κάποιοι άλλοι - μασκαρεμένοι φιλόζωοι ή και περιβαλλοντιστές - εμείς θα ήμασταν ; Με λίγα λόγια, ο νόμος και η ασφάλεια των διαδηλωτών επιβάλλουν ή την απαγόρευση μιας συγκεκριμένης διαδήλωσης ή ΚΑΘΕ διαδήλωσης σε ένα συγκεκριμένο τόπο.
4. Η αστυνομία μας ακινητοποίησε πολύ πιο έξω από τον χώρο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και μετακινούνταν μαζί μας σε κάθε βήμα. Αν είχαμε μετακινηθεί από το Ωνάσειο στην Ομόνοια θα μας ακολουθούσαν έως εκεί ;
5. Η αστυνομία μας φωτογράφισε πολύ πιθανά ένα προς ένα (sic !!!). Σύνεδρος ο οποίος ήλθε να μας χαιρετήσει, αναγνωρίστηκε την αμέσως επομένη στο εσωτερικό του χώρου της Διάσκεψης και πλαισιώθηκε - με το έτσι θέλω - από αστυνομικό ο οποίος τον ακολουθούσε βήμα προς βήμα, ακόμη και στο WC (sic !!!)

Εδώ και χρόνια, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ διακηρύσσουμε ότι η βασική αιτία της κακοδαιμονίας της χώρας έγκειται στη βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης, με λίγα λόγια στην καταστροφική έλλειψη αντιστοιχίας μεταξύ των κοινωνικών και των περιβαλλοντικών δυναμικών του χώρου και της θεσμικής τους εκπροσώπησης, που οδηγεί στον εκμηδενισμό κάθε οράματος και στην υποκατάσταση της αναγκαίας βιώσιμης ανασυγκρότησης με μία φθηνή ρητορική και τη «τυφλή» και καταστροφική εκποίηση του φυσικού και πολιτισμικού της πλούτου. Τα δρώμενα και τα παρατράγουδα της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς μας δικαίωσαν πλήρως.

#oikologikisymmaxia
#Oikologiki_Symmaxia

«Οικολογική Συμμαχία».
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.

contact@oikologiki-symmaxia.gr
https://oikosymmaxia.blogspot.com